Pierwsze kilkadziesiąt opisów piw, pochodzi z for, bądź serwisów piwowarskich. Wynika to z faktu, iż butelki które posiadam (56 różnych piw) były zbierane przez cały ostatni rok. Nie pamiętam wszystkich smaków, ponieważ degustacją zainteresowałem się niedawno. Od teraz, do każdego nowego rodzaju będę dołączał "wrażenia własne", lecz dalej będę się posiłkował opiniami innych, bardziej doświadczonych browarników. Opinia własna, zaznaczona kursywą.
Zdjęcia będą poprawione.

czwartek, 4 kwietnia 2013

Piwo na miodzie gryczanym


Browar: Jabłonowo
Kraj pochodzenia: Polska
Zaw. alkoholu: 5.2%
Ekstrakt: brak danych
Opakowanie: butelka szklana 0,5l

Rzeczywiście w smaku czuć miód, przy czym nie jest to nachalna słodycz, ale przyjemny posmak o wyraźnie gryczanej nucie. Kolor również bardzo przyjemny, bo ciemno-bursztynowy z rubinową nutą, nieco mętne. Ale to akurat zroumiałe, bo piwo jest niefiltrowane. Jak można przeczytać na kontrze, jest to piwo "wyprodukowane z wody, słodów jęczmiennych, gryki, miodu gryczanego, chmielu, aromatu, drożdży". Zawartość alkoholu to 5,2%. Niestety, brak informacji o zawartości ekstraktu. Sama etykieta ciekawa, z "odręcznie" napisaną nazwą i zachęcającym słoiczkiem miodu (niestety, jasnego, a nie gryczanego - czego nie rozumiem).

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=90834

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz