Pierwsze kilkadziesiąt opisów piw, pochodzi z for, bądź serwisów piwowarskich. Wynika to z faktu, iż butelki które posiadam (56 różnych piw) były zbierane przez cały ostatni rok. Nie pamiętam wszystkich smaków, ponieważ degustacją zainteresowałem się niedawno. Od teraz, do każdego nowego rodzaju będę dołączał "wrażenia własne", lecz dalej będę się posiłkował opiniami innych, bardziej doświadczonych browarników. Opinia własna, zaznaczona kursywą.
Zdjęcia będą poprawione.

środa, 3 kwietnia 2013

Fischer Tradition


Browar: Brasserie Fischer
Kraj pochodzenia: Francja
Zaw. alkoholu: 6%
Ekstrakt: 13.4°
Opakowanie: Butelka (krachelka) szklana 0,65l

Po nalaniu do szklanki oczom ukazuje się obfita piana, która szybko opada zasnuwając ścianki fantazyjnymi szlaczkami. W smaku Fischer jest dość chmielowy. Z upływem czasu coraz bardziej słodowy, z lekką nutą alkoholowej dekadencji. Dominuje przyjemna goryczka, słód daleko w tyle. Początkowo bardzo mi zasmakowało, ale już po kilku solidnych łykach wyczułem w smaku jakąś wodnistość. Fischerowi brak głębi, jest – mówiąc dosadniej – dość cienki (mimo sporej zawartości alkoholu).
Zaletą zamknięcia na korek jest możliwość utrzymania piwa w dobrym stanie przez dłuższy czas. Spróbujmy zatem drugą połowę butelki. Niestety, jak przewidywałem, w miarę ogrzewania się, Fischer stawał się coraz gorszy. Goryczka zniknęła w oddali, wylazła za to słodycz.